Veselības un spēka avots. Ko der zināt par dārzeņu, augļu un ogu lietošanu uzturā?
Veselīgu uzturu veido četras produktu grupas, bet šoreiz stāsts par vienu no tām, proti, par dārzeņiem, augļiem un ogām. Kādēļ tie ir tik nozīmīga uztura sastāvdaļa? Cik daudz šo produktu ieteicams lietot uzturā?
Dārzeņi, augļi un ogas ir bagātīgi vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu, šķiedrvielu un bioloģiski aktīvu vielu avoti. Tā, piemēram, antioksidanti veicina sirds veselību, aizsargā imūnsistēmu, palīdz pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Tāpat minētajos produktos ir daudz ūdens – pat 90 un vairāk procentu.
Lūk, ko iesaka ņemt vērā uztura speciālisti!
Termiski apstrādātos (vārot, sautējot u.c.) dārzeņos, augļos un ogās samazinās atsevišķu minerālvielu saturs, tādēļ ieteicams dot priekšroku patēriņam svaigā veidā.
Vairāk informācijas par par vitamīnu un minerālvielu sastāvu dažādos dārzeņos, augļos un ogās, to lomu organismā, kā arī rekomendācijas produktu izvēlei un iekļaušanai ikdienas uzturā lasi: https://www.vm.gov.lv/lv/veseligs-uzturs